ANİ FREN parkuruna geldiğimizde, sağ sinyalimizi verip sağ seride (Dubalara sınırlandırılmış alana geçeriz aracımızı 2'nci vitese alarak hızımız 30 Km'ye geldiğinde Sınav Komisyon Başkanının “DUR” komutuyla DEBRİYAJ ve FREN pedallarına birlikte Sert bir şekilde basarak ANİ olarak dururuz.

..

Sınavlarda görev yapmak üzere, M.E.B. her bir araç için ikişer kişiden oluşan sınav değerlendirme komisyonu atamaktadır. Sınava, yanınızda komisyon üyelerinden biri, arka koltuklarda ise M.E.B. dan diğer komisyon üyesiyle birlikte direksiyon öğretmeniniz oturmaktadır .

..
  • Şerit değiştirirken çizgilerin anlamına uygun hareket etmiyor. ( kesik ve sürekli)
  • Şerit değiştirirken zamanında sinyal vermiyor.
  • Şerit izleme kuralına uymuyor. ( ...
  • Araç kullanırken güvenlik şeridini ihlal ediyor.
  • Şerit değiştirirken ayna kontrolü yapmıyor.
  • Trafiği kontrol etmeden şerit değiştiriyor.
..

Komisyon üyelerinin dikkat ettiği diğer önemli bir husus yokuşta kalkıştır. - %7 eğime sahip önceden belirlenmiş alanda durulur. - 30 saniye bekledikten sonra, aracı geriye kaçırmadan kalkış yapılır. - Kalkış yaparken el freni kullanılmaz.

..
  • Stepne – Yedek lastik.
  • Kriko.
  • Bijon Anahtarı
  • Reflektör.
  • İlkyardım Çantası;
..

Araç kaputunun açacak, motor yağı/soğutma suyu konma yerini gösterecek. Araç kaputunu açmak için araç içinde bulunan anahtar çekilir veya kimi araçlarda kaput ön taraftan anahtar ile direk açılabilir. Motor yağı araçlar için çok önemlidir. Motorun üst kısmında bulunan motor yağı kapağı açılarak yağ eklenir.

..

Ehliyet için en az 16 yaşında olmanız gerekmektedir. Ehliyet yaşları için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

..

Puanlama belgesinde renkli puanlama dönemi başlamıştır mavi,kırmızı ve sarı renkler kullanılmaktadır. Kırmızı renkli hatalarda tek seferde. Sarı renkli hatalarda 2 seferde. Mavi renkli hatalarda 5. seferde hata yapılırsa adayın direksiyon sınav sonucuna BAŞARISIZ yazılır.

..

Direksiyon sınavı 08:10’da başlar 17:10’da biter.

..

Ehliyet Direksiyon sınavı tarihleri değişiklik gösterebilir.Sürücü Kursunu arayarak sınav tarihleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Sınav tarihleri ile ilgili yazdığımız yazıda detaylı direksiyon ve ehliyet sınav tarihlerine ulaşabilirsiniz.

..

Sınava Giriş belgenizi kayıtlı olduğunuz Sürücü Kursundan alabilirsiniz.

..

Sınav süresi 60 dakikadır. Sınavda çıkacak sorular sürücü kurslarının vermiş oldukları kitapçıktan çıkmaktadır. Farklı bir kaynaktan soru çıkmamaktadır. En çok soru sayısı Trafik bölümünden gelir.

..

Ehliyet sınavında toplam kaç soru sorulur? Trafik ve Çevre Bilgisi 23 soru, Motor ve Araç Tekniği 9 soru,İlk Yardım Bilgisi 12 soru ve Trafik Adabı 6 soru olmak üzere toplam 50 soru sorulur.

..

Ehliyet sınav soruları zor muEhliyet sorularına bakıldığında bazı sorular bilgi ile rahatlıkla çözülebilecek düzeydedir. Belirli bazı sorular ise adayların mantık yürütmesini hedeflemektedir. Genel olarak bakıldığında sınavın çok zor olmadığı görülmektedir.

..

Ehliyet sınavından 4 kere kaldığınızda sınava girmek için bütün haklarınızı kullanmış olursunuz. Bir daha sınava girebilmek için tekrar sürücü kursuna yazılmanız, tekrar sürücü kursu ücretini ödemeniz, tekrar teorik dersleri almanız gerekmektedir. Bütün bunları yaptıktan sonra sınava girmek için 4 hakkınız daha olur.

..

Ehliyet Sınav Giriş Ücretleri 2022

İlk kez ehliyet alanlar için teorik sınav giriş ücreti 120 TL'dir. Bunun yanında direksiyon sınav giriş ücreti 160 TL'dir.

..

Ehliyet sınavında toplam 4 alan bulunuyor. Trafik, İlk yardım, Motor ve Trafik adabı olmak üzere. Hangi alandan kaç soru cevapladığınızın hiç bir önemi yok. Toplam verilen doğru cevap sayısı 35 olduğununda başarılı sayılırsınız.

..